2014, un an prost sau exceptional?

Nu e un secret faptul ca anul 2014 a fost unul dificil, foarte ploios care a dat multe batai de cap viticultorilor si i-a tinut in alerta tot timpul. Cand umiditatea este mare vita-de-vie este predispusa celor mai periculoase boli, de aceea trebuiesc efectuate tot timpul lucrari si tratamente care sa previna pierderea recoltei.

Cu toate acestea, studii efectuate in mai multe regiuni viticole ale lumii, si chiar studii efectuate in anii `60 de specialistii nostri Stefan Teodorescu, Valeriu D. Cotea, Mihai Macici, V. Stoian si altii, au prezentat unele aspecte ale influentei factorilor ecoclimatici proprii regiunilor nostre viticole asupra calitatii strugurilor si vinurilor. In lucrarile distinsilor domni se evidentiaza variatiile aciditatii si continutului in zahar la soiurile pentru vinuri albe si rosii cultivate in diferite regiuni viticole, stabilindu-se astfel unele particularitati ale influentei conditiilor climatice. In legatura cu compozitia vinurilor , se prezinta date referitoare la aciditate, extractivitate si la intensitatea coloranta a vinurilor rosii. 

Studierea particularitatilor climei ale anilor in care se obtin vinuri de inalta calitate, facuta pe un numar mare de ani , in multe regiuni viticole si asupra principalelor soiuri cultivate, in comparatie cu particularitatile anilor nefavorabili in care se produc vinuri de calitate mediocra, a aratat ca anii buni si exceptionali nu se deosebesc de cei slabi si de calitate medie printr-un puls important de temperatura sau de ore efective de insolatie, ci printr-un minus substantial de precipitatii in perioada coacerii strugurilor, adica dupa 1 august.

Deci, daca viticultorii au reusit sa mentina sanatoasa vita-de-vie pana in acest moment e bine. Nu ne mai ramane decat sa ne rugam si sa speram ca de acum nu va mai ploua, cel putin nu asa des. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VIN DE SOMMELIER - interviu cu blog.pistoanebaricate.ro/

Beciul Domnesc Grand Reserve

GENERATIA 9