Vin de Sommelier
Iubitorii de vin sunt
intotdeauna in cautare de ceva nou si deosebit. Dupa experienta si studiile
desfasurate in ultimii patru ani pe domeniul vitivinicol mi-am transformat
iubirea pentru vin in maiestria de a le cupaja pornind pe acest drum in cautarea
perfectiunii.
Cupajarea vinurilor
este un proces prin care diferite soiuri, sunt combinate in retete unice, cu o
maiestrie dusa la nivel de arta.
Asemenea maestrului
parfumier care combina miligrame din esentele dorite pentru a contura notele
perfecte ale unui parfum sau asa cum Master Blender-ul combina cu maiestrie
tutunuri nobile pentru a obtine blend-uri distincte si rafinate, m-am intrebat
de ce nu ar imbina sommelierul diferite vinuri din diferite crame sau chiar
diferite regiuni viticole pentru a crea buchete unice de arome si gusturi noi
pe care sa le ofere ulterior clientului?
Sau de ce nu ar crea
vinuri in editi limitate si dedicate
(3-400 de sticle) la cerere?
Plecand de la aceste
intrebari am inceput sa lucrez in timpul liber la acest proiect. Acum cand
viziunea s-a materializat si vinul este imbuteliat, etichetat
si chiar vandut in mare parte am inceput sa imi dau seama ca lucrez pe o piata
care inca nu exista dar pe care o voi construi incercand sa atrag in acest proiect cat mai multi profesionisti din partea producatorilor si din HoReCa. La prima prezentare din Buzau de la
magazinul Ballerina Wine&Spirits si la a doua din cadrul salonului Vinvest
– Timisoara pasionatii de vin au prevazut un viitor maret pentru acest proiect.
Avand experienta de
sommelier si studiile in oenologie si vinificatie am stiut nu doar ce tipuri de
vin se completeaza cel mai bine, dar si modul in care notele de gust intra in
armonie pentru a crea experienta perfecta a degustatului.
Vinul baza este un
Merlot vinificat in lipsa lemnului de Daniel Dorneanu (oenolog @ Domeniile
Franco Romane), avand o structura subtire dar bogat in taninuri. Vinul pe care
l-am ales pentru completarea experientei gustative este un Cabernet Sauvignon
vinificat de Stephen Donnelly (oenolog @ Crama Budureasca), maturat 12 luni in
butoaie mici de stejar bogat in arome si alunecos pe palatin.
Prima editie este
limitata la doar 600 de sticle ce cuprinde intr-un cupaj vinuri provenite din
cele mai bune zone, prelucrate cu grija si mixate intr-o reteta unica sub sigla
Vin de Sommelier, reprezentand o noua generatie de vinuri si simbolul
aprecierii mele pentru aceasta cultura si pentru iubitorii de vin pe care ii
invit sa
descopere si sa ne bucuram impreuna de eleganta, complexitatea si armonia
primului cupaj din Romania realizat de un sommelier.
Rezultatul final a incantat
mai multi cunoscatori si iubitori de vinuri la
salonul Vinvest de la Timisoara prin armonia gustului si complexitatea
aromelor. Cabernet Sauvignon spune tot ce a invatat in cele 12 luni de barrique
incepand cu arome de trufe negre, tutun, ciocolata neagra si o nota fina de
stejar ars impletite cu notele Merlot-ului de cirese si visine supracoapte.
Prima sticla vanduta la prezentarea din Buzau Ballerina Wine&Spirits Shop |
Toate sticlele s-au vandut cu mesaje |
“Vin de sommelier”
reprezinta un spatiu nelimitat pentru creatie pe care se poate construi exact
gustul dorit prin suprapunerea a doua sau mai multe vinuri invers proportionale
potrivindu-se ca intr-un puzzle. Cunoasterea si imaginatia au servit ca unelte in
crearea primei editii. “Vin de sommelier” functioneaza precum oglinda fiind
construit dupa cerintele gustative ale tuturor pasionatilor cu care am
interactionat. Asemenea unui Master Blender care combina tutunuri pentru a
obtine arome fine originale, eu ca sommelier avand in minte imaginea clara a
vinului armonios pe care vroiam sa il obtin am pornit in cautarea vinurilor
potrivite care sa imi serveasca drept elemente in alcatuirea gustului ideal,
gustul care poate incanta deopotriva profesionisti si amatori. Este un vin rosu
sec apreciat ca fiind foarte placut de catre cunoscatori si amatori in egala
masura.
Este din recolta 2013, sec (1,2g), cu 50% mai putine
interventii asupra lui decat la un vin de serie, vinul Merlot folosit in acest
cupaj provine din plantatii bio si este certificate bio.
disponibil la comanda online:
cartedevinuri@gmail,com
marius.stoica@budureasca.ro
facebook: www.facebook.com/vindesommelier
Comentarii
Trimiteți un comentariu