Vin de Sommelier


Iubitorii de vin sunt intotdeauna in cautare de ceva nou si deosebit. Dupa experienta si studiile desfasurate in ultimii patru ani pe domeniul vitivinicol mi-am transformat iubirea pentru vin in maiestria de a le cupaja pornind pe acest drum in cautarea perfectiunii.
Cupajarea vinurilor este un proces prin care diferite soiuri, sunt combinate in retete unice, cu o maiestrie dusa la nivel de arta.

Asemenea maestrului parfumier care combina miligrame din esentele dorite pentru a contura notele perfecte ale unui parfum sau asa cum Master Blender-ul combina cu maiestrie tutunuri nobile pentru a obtine blend-uri distincte si rafinate, m-am intrebat de ce nu ar imbina sommelierul diferite vinuri din diferite crame sau chiar diferite regiuni viticole pentru a crea buchete unice de arome si gusturi noi pe care sa le ofere ulterior clientului?
Sau de ce nu ar crea vinuri in editi  limitate si dedicate (3-400 de sticle) la cerere?

Plecand de la aceste intrebari am inceput sa lucrez in timpul liber la acest proiect. Acum cand viziunea s-a materializat si vinul este imbuteliat, etichetat si chiar vandut in mare parte am inceput sa imi dau seama ca lucrez pe o piata care inca nu exista dar pe care o voi construi incercand sa atrag in acest proiect cat mai multi profesionisti din partea producatorilor si din HoReCa. La prima prezentare din Buzau de la magazinul Ballerina Wine&Spirits si la a doua din cadrul salonului Vinvest – Timisoara pasionatii de vin au prevazut un viitor maret pentru acest proiect.
Avand experienta de sommelier si studiile in oenologie si vinificatie am stiut nu doar ce tipuri de vin se completeaza cel mai bine, dar si modul in care notele de gust intra in armonie pentru a crea experienta perfecta a degustatului.

Vinul baza este un Merlot vinificat in lipsa lemnului de Daniel Dorneanu (oenolog @ Domeniile Franco Romane), avand o structura subtire dar bogat in taninuri. Vinul pe care l-am ales pentru completarea experientei gustative este un Cabernet Sauvignon vinificat de Stephen Donnelly (oenolog @ Crama Budureasca), maturat 12 luni in butoaie mici de stejar bogat in arome si alunecos pe palatin.

Prima editie este limitata la doar 600 de sticle ce cuprinde intr-un cupaj vinuri provenite din cele mai bune zone, prelucrate cu grija si mixate intr-o reteta unica sub sigla Vin de Sommelier, reprezentand o noua generatie de vinuri si simbolul aprecierii mele pentru aceasta cultura si pentru iubitorii de vin pe care ii invit sa descopere si sa ne bucuram impreuna de eleganta, complexitatea si armonia primului cupaj din Romania realizat de un sommelier.

Rezultatul final a incantat mai multi cunoscatori si iubitori de vinuri la salonul Vinvest de la Timisoara prin armonia gustului si complexitatea aromelor. Cabernet Sauvignon spune tot ce a invatat in cele 12 luni de barrique incepand cu arome de trufe negre, tutun, ciocolata neagra si o nota fina de stejar ars impletite cu notele Merlot-ului de cirese si visine supracoapte.

Prima sticla vanduta
la prezentarea din Buzau
Ballerina Wine&Spirits Shop
Toate sticlele s-au vandut cu mesaje

“Vin de sommelier” reprezinta un spatiu nelimitat pentru creatie pe care se poate construi exact gustul dorit prin suprapunerea a doua sau mai multe vinuri invers proportionale potrivindu-se ca intr-un puzzle. Cunoasterea si imaginatia au servit ca unelte in crearea primei editii. “Vin de sommelier” functioneaza precum oglinda fiind construit dupa cerintele gustative ale tuturor pasionatilor cu care am interactionat. Asemenea unui Master Blender care combina tutunuri pentru a obtine arome fine originale, eu ca sommelier avand in minte imaginea clara a vinului armonios pe care vroiam sa il obtin am pornit in cautarea vinurilor potrivite care sa imi serveasca drept elemente in alcatuirea gustului ideal, gustul care poate incanta deopotriva profesionisti si amatori. Este un vin rosu sec apreciat ca fiind foarte placut de catre cunoscatori si amatori in egala masura.
Este din recolta 2013, sec (1,2g), cu 50% mai putine interventii asupra lui decat la un vin de serie, vinul Merlot folosit in acest cupaj provine din plantatii bio si este certificate bio.



disponibil la comanda online:
cartedevinuri@gmail,com
marius.stoica@budureasca.ro
facebook: www.facebook.com/vindesommelier

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Beciul Domnesc Grand Reserve

VIN DE SOMMELIER - interviu cu blog.pistoanebaricate.ro/

Corcova si Printul Anton Bibescu