Syrah sau Shiraz?







De fiecare data cand am avut Shiraz intr-o prezentare de vinuri oamenii m-au intrebat: ce este? Un cupaj? Syrah sau Shiraz este acelasi strugure?
Iata raspunsul:
  

Syrah sau Shiraz este un soi de strugure negru provenit din vitis vinifera (vița-de-vie) folosit în procesul de fabricatie a vinului.

  Sunt mai multe legende legate de acest soi. Una dintre ele spune ca isi are originea in Iran deoarece exista un oras cu numele Shiraz in apropierea caruia se producea un vin celebru dar alb – Shirazi era denumirea acestuia. Nu exista, insa, dovezi stiintifice care sa sustina povestea.

  O alta legenda spune ca acest soi de struguri a fost adus in Franta din Siracuza (Sicilia) de catre legiunile imparatului Probus undeva dupa anul 280, de asemenea nu exista dovezi stiintifice. Se mai spune ca denumirea de Shiraz este atribuita de catre Australieni, la mijlocul secolului XIX, ca un efect la limbii engleze asupra unui termen frantuzesc.

  Versiunea acceptata de majoritate este ca, Syrah-ul, este un strugure nativ al Frantei, fiind o incrucisare intre doua varietati… mai obscure: Dureza si Mondeuse, fapt confirmat din punct de vedere genetic de studiile ADN.

  Astazi, vinurile obtinute din acest soi poarta denumirea de Syrah daca este vinificat in stil frantuzesc (arome delicate, gust catifelat, corpolenta si taninuri reduse), sau Shiraz daca este vinificat in situlul “Lumea Noua” adica, fructat, consistent si corpolent si robust.


  
  Dupa redescoperirea sa brusca de la sfarsitul secolului trecut, Syrah sau Shiraz, este unul dintre cele mai la moda soiuri de astazi. Succesul vinurilor produse din acest strugure a fost atat de mare incat, in mai putin de doua decenii de plantare intensiva, a ajuns pe locul 7 al celor mai cultivate soiuri de pe planeta.

  S-a adaptat foarte bine in S.U.A, Africa de Sud si Australia, de aceea, aceste tari au promovat intens soiul si astfel l-au reinviat, insa, rezultate la fel de bune a avut si in Franta, Italia, Bulgaria si chiar in Romania.



  Pe langa aromele tipice unui vin rosu de fructe rosii si negre, amprenta soiului este nota de piper negru, piele si tabac.  De asemenea el poate prezenta si ceva izuri vegetale. 
Shiraz este unul dintre putinele vinuri care poate fi asociat cu mancaruri picante, exemplu, fripturi, carnati, mezeluri uscate, gratare si branzeturi maturate.

Romania, Dealu Mare

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Beciul Domnesc Grand Reserve

VIN DE SOMMELIER - interviu cu blog.pistoanebaricate.ro/

Corcova si Printul Anton Bibescu