Chile intr-un pahar cu vin

 Am fost si sunt un mare fan al republicii Chile, nu doar pentru ca este foarte stabila si prospera, ci, in primul rand, pentru vinurile pe care le ofera.
 
 
Situata pe malul stang al Americii de Sud, este delimitata la est de muntii Anzi si la vest de oceanul Pacific, formand o fasie subtire de-a lungul tarmului. Nu o sa intru prea mult in detalii tehnice, o sa spun atat cat are nevoie sa stie orice consummator cand se afla in fata raftului de vinuri.
 
 
In Chile exista foarte multe zone climatice datorita lungimii sale de la nord la sud. Masele de aer venite dinspre Argentina, ca si cele venite dinspre Pacific, sunt influentate de Muntii Anzi. Desertul Atacama din nordul republicii, cel mai arid din lume, are si el un cuvant de spus.  In centrul tarii, unde se afla majoritatea podgoriilor, exista oscilatii mari de temperatura, insa, nu exista umiditate.  Toate acestea, mai ales lipsa de umiditate, reprezinta mari avantaje pentru vita de vie, avand sanse foarte mici sa fie atacata de boli sau daunatori.
 
 
Giuseppe Sicheri, afrima in cartea sa "Cum sa devii somelier", ca Chile este singura zona din lume in care toata vita de vie este pura, tcomai datorita pozitiei geografice si a climei, factori ce au protejat-o de atacul filoxerei, motiv pentru care vita de nu a trebuit altoita.
 
Chile nu este o tara cu traditie in productia de vin, de aceea au fost nevoiti sa se foloseasca de alte instrumente pentru a se promova. In anii `80 au inceput sa foloseasca tehnici noi de vinificatie si sa promoveze soiuri mai putin cunoscute sau slab promovate in Europa, exemplu: Carmenere, Shiraz, Zinfandel etc. 
 
Cele mai intinse regiuni viticole: Valea Maule, Valea Maipo, Valea Rapel si Valea Curico.
 
 Pentru acest articol, am ales sa descriu un vin care se afla la indemana oricui, mai exact pe rafturile marilor hypermarket-uri la un pret decent.
Carmenere din Valea Centrala (imprejurimile capitalei), recolta 2011 din gama Tocornal a producatorului Cono Sur. Se prezinta cu un "look" apetisant, rosu rubiniu intens. In registrul aromatic am notat: in prim-plan, piperul negru insotit de piele si ierburi aromatice. Abia in planul secund se simt aromele de coacaze negre, cirese si mure.
Gustativ are o structura buna pe care sunt asezate arome de fructe negre salbatice invaluite intr-un iz de condimente. Trebuie sa mentionez ca este demisec (eu l-am banuit de vreo 10g/l), si din pacate restul de zahar, parca prea mare, a acoperit taninurile si gustul usor amarui pe il asteptam la final. Dar, asta poate constitui un avantaj pentru multi consumatori.
In linii mari, un vin placut ce poate intretine atmosfera unei seri petrecute cu prietenii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Beciul Domnesc Grand Reserve

VIN DE SOMMELIER - interviu cu blog.pistoanebaricate.ro/

Corcova si Printul Anton Bibescu